Drone ei ole vain viihdyke – se voi olla myös hyödyke

Nelikopterit eli dronet ovat taivaalla pörrääviä ilma-aluksia. Niiden sisällä ei ole ihmislentäjää, vaan niitä ohjataan maasta käsin. Jos näihin miehittämättömiin aluksiin laitetaan kamera, voidaan niiden lentoja hyödyntää todella monella eri tavalla. Ne eivät ole pelkkiä viihdykkeitä, vaan niistä on paljon apua monelle eri alalle. Usein se hyöty johtuu siitä, että maisemia voidaan kuvata ylhäältä käsin. Sellainen ei ennen droneja onnistunut kovin helposti. Paikan päälle saattoi joutua lentämään, esimerkiksi helikopterilla, kaukaakin. Niitä lennätetään myös kilpailumielessä. Suomessakin järjestetään monenlaisia kisoja, joissa on kyse dronen lennättämisestä.

Tämä pieni lentävä alus voi nousta ilmaan lähes mistä tahansa. Mutta se pitää tehdä paikasta, josta sen lento ei häiritse ketään. Varsinkin lentokenttien tai lentokoneiden läheisyydessä niitä ei kannata lennättää. Siitä voi koitua melkoisia ongelmia, vaikka törmäysvaarakaan ei olisi. Lentokentän lisäksi Suomesta löytyy monia muita alueita, joissa oman laitteen lennättäminen on kiellettyä. Dronet ovat tänä päivänä uskomattoman suosittuja, mutta jokaisen on hyvä ensin selvittää mistä näistä pienistä viihdyttävistä kauko-ohjattavista lennokeista on oikein kyse, ja miten niitä lennätetään oikein.

Neljä vaakasuoraan pyörivää roottoria

Näitä kauko-ohjattavia lennokkeja voidaan kutsua monella eri nimellä. Ne ovat ensinnäkin miehittämättömiä ilma-aluksia. Tämä nimitys kertoo niistä enemmän kuin drone, joka on se yleisin nimitys myös Suomessa. Myös nelikopteri on niille hyvä nimitys, koska ne rakentuvat neljästä vaakasuoraan pyörivästä roottorista. Niitä voidaan sanoa myös multikoptereiksi, joissa lähes jokaisessa juurikin on neljä roottoria. Nelikopteri on johdatettu sanoista “quadkopteri” tai “quadrokopteri”, joiksi tätä lennokkia voidaan myös kutsua. Tämä jo kertookin sen, että miksi on lopulta päädytty tähän yhteen suosikkinimeen. Kun käytetään näistä vain tätä yhtä nimitystä eli dronea, kaikki tietävät heti, mistä on kyse. Jos joku puhuisi nelikopterista ja toinen vaikka quadrokopteri, menisi helposti sekaisin, että mistä tässä nyt oikein puhutaan.

Dronen lennättämiseen ei yleensä tarvita lupaa

Jokainen saa periaatteessa lennättää dronea. Niitä voi ostaa ihan vapaasti ilman, että pitäisi saada ostamiseen erillistä lupaa. Niitä myös myydään todella monessa eri paikassa, joten hankkiminen on myös sen takia helppoa. Mutta monet niistä voivat olla aika kalliita. Jos sellaiseen ei ole heti varaa, mutta hankintaa ei jaksa odottaa, voi sen hankkia vaikkapa ottamalla  lainaa. Silloin ei esimerkiksi tarvitse kesällä parhaiden lennätyskelien aikaan haaveilla syksystä, jolloin olisi saanut säästettyä dronen hankintaa varten tarpeeksi rahaa. Lainan hakeminen verkosta on helppoa, jopa täysin koroton laina on mahdollinen.

Kun hankkii lennokin heti, ei tarvitse vain haaveilla sen käyttämisestä.

Dronea ei saa lennättää missä tahansa

On monta paikkaa, jonne dronea ei missään nimessä saa mennä lennättämään. On myös paikkoja, jossa sen lennättäminen ei ole kohteliasta. Eikä sitä kannata lennättää ihan milloin tahansa. Jos samalla on tarkoitus kuvata, sitäkään ei saa tehdä ihan missä tahansa. Jokainen on itse vastuussa siitä, että lennättämisestä aiheutuu jotain ongelmia. On monia paikkoja ja tilanteita, jotka pitää huomioida ennen kuin laittaa dronen ilmaan.

Lentokenttä on sellainen paikka, jota pitää välttää. Jos drone nähdään lentokentän läheisyydessä, voidaan kokonaisia lentoja perua sen takia. Vaikka drone on pieni, voi sen törmääminen lentokoneeseen aiheuttaa vakavan lento-onnettomuuden. Siksi on parasta suorittaa lennättäminen kaukana lentokentiltä. Muita paikkoja ja alueita, joiden lähellä lennättämistä ei saa eikä kannata tehdä, ovat öljynjalostamot, ydinvoimala-alueet, sekä alueet, jotka ovat valtionhallinnolle tärkeitä. Joillakin alueilla lennätys onnistuu, kun siihen saa luvan. Sellaisia ovat esimerkiksi pienten lentokenttien läheiset paikat sekä helikoptereille tarkoitetut kentät.

Jos lennättämisen aikana on tarkoitus kuvata, ei sitä saa ihan kaikkialla, jossa lennättäminen on mahdollista. Kuvata ei saa esimerkiksi puolustusvoimien toimintaan liittyviä asioita. Suomesta löytyy myös monia alueita, joita ei saa mennä kuvaamaan. Moni niistä liittyy juurikin puolustusvoimiin.

Kannattaa aina noudattaa hyviä tapoja, kun lennättää droneja. Sellainen voi häiritä muita ihmisiä, joten mielellään sitä ei kannata mennä lennättelemään ilman lupaa kenenkään pihan päälle eikä muihinkaan paikkoihin, joissa on ihmisiä, joiden kanssa lennättämisestä ei ole sovittu erikseen. Kukaan tuskin haluaa tulla sieltä ylhäältä kuvatuksi vaikkapa omalla kotipihalla. Siksi kuvaamiseenkin on hyvä kysyä erikseen lupa.

Droneista on hyötyä monella eri alalla

Drone ei ole vain lennokki, jota lennätetään viihdyttävien hetkien takia. Sen lennättämisestä on hyötyä monessa eri tilanteessa. Sen avulla voi vaikka löytää metsään eksyneen, mutta siitä voi olla apua myös teollisuudessa. Niiden avulla voidaan toimittaa paketteja ja tehdä monenlaisia tarkastuksia ilmasta käsin. Niitä voivat hyödyntää myös poliisit monissa eri virkatehtävissä. Ne ovat kuin jumalan silmä siellä ylhäällä seuraamassa, että mitä siellä maan kamaralla oikein tapahtuu. Kunhan sitä ei tee väärin perustein eikä ilman lupaa, on näiden lentävien minikopterien käytöstä kaikille todella paljon hyötyä. Ehkäpä joku päivä edes avaruus ei ole niille rajana ja niiden hyötykäyttömahdollisuudet sen kuin kasvavat.