Kilpailua droneilla

Dronen voi hankkia pelkän ajanvieton ja mielenkiinnon takia. Mutta sen käyttöön saa paljon lisäarvoa, jos sitä alkaa käyttämään kilpailumielessä. Kun haluaa selvittää, millaisiin kisoihin voisi osallistua mukaan, kannattaa ensin katsoa, mitä tietoja Suomen ilmailuliiton sivuilta löytää kisaamiseen liittyen. Sieltä löytyy tietoja monista ilmailuun liittyvästä lajeista. Drone on siellä kokonaan omassa paikassaan, josta saadaan paljon mielenkiintoista ja tärkeää tietoja näiden pienten ilmailualusten lennättämisestä. Samalla kerrotaan myös kisoista, joita tähän lajiin liittyen järjestetään. Tämä laji on tällä hetkellä yksi nopeimmin kasvavista lajeista. Sitä kutsutaan ihan omalla nimelläkin, eli Drone racing tai FPV racing. Tälle aiheelle löytyy myös ihan oma sivustonsa, jossa kerrotaan tarkemmin lajiin liittymisestä kisaamisesta.

Mitä kaikkea kisaamiseen tarvitaan?

Kun haluaa lähteä mukaan kisaamiseen, tarvitsee tietysti sitä varten tarkoitetun dronen. Siitä pitää löytyä myös kamera sekä videolähetin. Yleensä lähettimet toimivat 5.8 GHz:n taajuusalueella. Sellaisille lähettimille Suomessa on lähetysteho maksimissaan 25 mW. Kun vastaanottaa kamerasta lähetyskuvaa, pitää sitä varten tietysti olla jokin vastaanotin, jossa on näyttö. Ehkä kätevimmät vastaanottimet ovat videolasit, koska niistä ei tarvitse pitää käsillä kiinni ja tällöin kädet jäävät vapaaksi. Kun haluaa mukaan kisaan, sitä ennen pitää tietysti harjoitella.

Pelkkä laitteiston hankinta ei riitä, joten myös harjoitteluun pitää varata aikaa. Ainakin jos haluaa myös pärjätä kisoissa ja osaa tehdä kisoihin liittyviä tehtäviä. Kisaaminen ei ole välttämättä kovin halpaa, varsinkin jos joutuu matkustamaan jonnekin kauas. Mutta jos kisakuume on kova, voi kisaa rahoittaa vaikkapa lainalla. Kun pärjää kisassa, voi siitä jopa voittaa takaisin lainaamansa rahat. Vähän alempana lisää siitä, millaisia kisapalkinnot voivat olla.

Kisat Suomessa ja muualla maailmassa

Jo Suomessa pääsee kisailemaan monella eri tavalla varsinkin kesäisin. Hyviä esimerkkejä kisoista, joita on järjestetty Suomessa, ovat Dump! Kuopio ja NIK Lahti FVP. Kuten monissa muissakin kisoissa, myös näissä kisoissa kerätään Samalla Suomi Cup -pisteitä. Kun Suomi Cup on käynnissä, voi pistetilanteen käydä tarkistamassa Suomen Ilmailuliiton sivuilta. Jos seuraava Cup ei ole vielä käynnistynyt, voi sieltä käydä katsomassa edellisen kisan tulokset. Siitä näkee, millaisia pistemääriä tarvitaan, jotta olisi mahdollisuus sijoittua hyvin.

Suomessa järjestettiin syksyllä 2019 Drone Olympics 2019 -kisat. Niihin osallistui joukkueita ympäri maailman. Kisaamisessa voi siis olla kyse myös joukkuekisaamisesta. Tässä kisassa suoritettiin monenlaisia haasteita, joissa oli tehtävien suorittamisen lisäksi kyse myös ohjelmistokehitykseen liittyvistä tehtävistä. Tämä kertoo sen kuinka monipuolinen laji on. Se ei ole pelkkää lennättämistä, vaan siinä täytyy käyttää apuna myös ongelmanratkaisutaitoja moneen eri alaan liittyen. Kisassa voi olla kyse vaikka pelkästään kehittelemisestä, jolloin kehitellä voi vaikka dronea. Sellaisella on tullut Suomeenkin hopeaa Kiinan Macaossa järjestettävässä kansainvälisessä keksintökisassa vuonna 2019.

Myös Ruotsissa kisataan paljon dronien avulla. Sinne lähtee moni suomalainenkin kisaamaan. Siellä kisoja järjestetään huhtikuusta syyskuuhun. Kisoja järjestetään myös ympäri maailman, mutta matkaaminen kisaamaan kauas toki maksaa. Mutta omaa haavetta kisasta jossakin ulkomailla ei kannata jättää sen takia väliin, että ei ole varaa matkata kisapaikalle. Matkaa varten voi vaikka ottaa lainaa, kuten monen muunkin tärkeän matkan takia.

Erilaisia kisaajiin ja kisajärjestäjiin liittyviä kisasääntöjä

Dronekisoissa voi olla monenlaisia sääntöjä. Kun esimerkiksi on kyse Cup-pisteiden keräämiseen liittyvästä kisasta, noudatetaan kisassa FAI F9U World Cup sääntöjä. Ne vaikuttavat esimerkiksi siihen, millainen dronen pitää olla, jotta sillä pääsee mukaan kisaamaan. Sellaiselle voi olla painoraja, määritetty koko, akun koon yläraja sekä potkureiden tehoihin ja moniin muihin ominaisuuksiin liittyvät rajoitukset.

Säännöt vaikuttavat myös kisajärjestäjien toimintaan esimerkiksi siinä, millaisella systeemillä otetaan aikaa. Koska droneilla voi kisailla niin monella eri tavalla, löytyy myös suuri määrä erilaisia kisasääntöjä. Siksi niitä jokaista ei voi tässä luetella. Kun ilmoittautuu mukaan kisaan, on ensimmäisenä tehtävänä käydä kisatehtävät tarkoin läpi. Kannattaa muistaa myös, että vaatimuksena on yleensä se, että kisaajalla on voimassa oleva vastuuvakuutus.

Kisapalkinnot eri kisoissa

Kisoissa voidaan jakaa monenlaisia palkintoa, mutta rahapalkinnot taitavat olla niistä yleisimpiä. Kansainvälisissä kisoissa voi olla jaossa todella suuriakin rahapalkintoja. Esimerkiksi Dubaissa on järjestetty kisa, jossa on ollut jaossa yhteensä miljoonan dollarin edestä palkintorahaa. Voittaja kuittasi tästä potista peräti 250 000 dollaria. Suomen Ilmailuliitto lähettää suomalaisia kisaamaan dronejen maailmanmestaruuskisoihin, joissa hyvä sijoitus voi tuoda mukavia rahavoittoja.

Kun kyseessä on vain Suomessa järjestettävä kisa, eivät palkinnot ole näin suuria. Mutta kyllä niissäkin jaetaan palkintoja. Palkinnot eivät ole pienissä kisoissa niin suuressa osassa, joten se mitä ne ovat, ei mainita kovin tarkkaan. Näistä kisoista saa kuitenkin hyvää oppia tulevaan. Ehkäpä joku päivä on kisaamisessa niin hyvä, että pääsee mukaan myös suurien rahapalkintojen kisaan. Se vaatii paljon aikaa ja varmasti myös rahaa, joten harjoittelua varten kannattaa joskus ottaa myös lainaa.