Vedenalaisten maisemien kuvaamista

Sukeltamiseen voi ottaa mukaan monenlaisia tarvikkeita. Moni niistä liittyy siellä vedenalla kuvaamiseen. Silloin nämä huikeat näkymät saadaan talteen joko valokuvina tai videoina. Moni ei kykene eikä monella ole edes mahdollistakaan päästä ihailemaan vedenalaisia maisemia, mutta näiden tallenteiden avulla muutkin kuin sukeltajat näkevät, että miltä siellä vesistöissä oikein näyttää.

Sukeltajalla voi olla mukana moottoroitu väline, kun hän sukeltaa. Niitä kutsutaan nimellä DVP (Diver propulsion vehicle) eli sukeltajaa eteenpäin työntävä moottoroitu väline tai oikeastaan ajoneuvo. Niitä voidaan kutsua myös vedenalaisiksi skoottereiksi tai vaikka uimarin kuljetusajoneuvo. Joka tapauksessa kutsui tätä miksi tahansa, siitä on sukeltajalle todella paljon apua. Siihen voi kiinnittää vaikkapa kameran. Jos kamera on raskas, suuri tai muuten vain vaikea pitää kädessä, on sen kiinnittämisestä tähän kuljetuslaitteeseen paljon apua.

DVP-kamerat ja muut niihin liittyvät tarvikkeet

Kun tarkoitus on liikkua sukeltaessa pitkiä matkoja tai nopeasti, on DVP silloin hyvä apuväline. Se rakentuu yleensä vedenpitävästä kotelosta, jossa on potkuri ja akkukäyttöinen sähkömoottori. Potkurin pitää olla sellainen ja sellaisessa kohdassa, jotta se ei ole sukeltajalle vaarallinen. Laite ei voi olla sellainen, että sen voi käynnistää vahingossa tai että se lähtisi sukeltajan käsittelystä pois kulkemaan itsekseen.

DVP-tyyppejä löytyy monenlaisia. Niistä yleisin on sellainen, jossa on kahvat, joista sukeltaja pitää kiinni. Sukeltaja on siinä kiinni valjailla, joten jos siitä päästää käsillä irti, ei se karkaa. Käsiä voi vaikka tarvita välillä kameran säätämiseen. Monet muut mallit on tarkoitettu ammattimaisempiin käyttöihin eikä vaikka vain pelkkään kuvaamiseen. DVP voi silti olla yksinkertaisimmillaan joki lauta, jota vedetään veneellä perässä. Sellaiseenkin voi toki kiinnittää kameran kiinni. DVP ja kamera sopivat hyvin yhteen. Niiden avulla saadaan kuvattua vaikeitakin paikkoja, joka ei ilman niitä edes välttämättä onnistuisi. Ne ovat aika kalliita, kuten moni muukin sukeltamiseen liittyvä asia. Siksi siihen voi tarvita lainaa heti, jollaista voi hakea monelta eri lainantarjoajalta. Niitä voi kilpailuttaa ja valita niistä sen, joka tarjoaa sukeltajalle ja sukeltajanvälineille parhaimman lainan.

Kuvaamista DVP-kuljetuslaitteen avulla

Kuvaaminen vedessä voi olla vaikeaa, jos kameraa täytyy pitää kädessä. Samalla kun pitäisi siirtyä paikasta toiseen kuvaamaan, pitää vielä huolehtia kamerasta ja sillä kuvaamisesta. Kamerat eivät välttämättä ole kovin pieniä ja kevyitä, varsinkin jo on kyse ammattikuvaamiseen tarkoitetuista kameroista. DVP on suurena apuna vedenalla liikkumisessa ja sitä voi käyttää apuna myös kuvaamisessa. Kun kameran voi kiinnittää siihen, kädet jäävät vapaaksi liikkumista eli DVP:n ohjaamista varten. Samalla kun ohjaa sitä, kamera kuvaa vedenalaisia maisemia.

Ensimmäisiä DVP-laitteita käytettiin sotilaallisessa tarkoituksessa toisen maailmansodan aikana. Nykyään niistä on paljon apua harrastajille sekä ammattisukeltajille. Kuvaamiseen liittyvä apu on siinä suuressa osassa. Laitteessa on akku, jonka käyttöaika pitää huomioida, jotta sukellus ei kestä liian pitkään eli pitempää kuin mitä akku kestää. Kameran lisäksi siinä voidaan kuljettaa paljon muutakin, vaikkapa sukeltajan happipulloa ja muita sukeltajan tarvitsemia välineitä. Jo pelkkä kamera, jolla voi kuvata vedenalla, voi maksaa paljon. Sellaisen hankintaan kannattaa siksi miettiä lainan ottamista, jotta hankintaa ei tarvitse odotella siihen asti, kunnes on saanut säästettyä tarpeeksi. Jos on lähdössä sukellusmatkalle, samalla voi ottaa lainaa vaikka koko matkaa varten.

Kameralla voi kuvata monenlaisia asioita

Aika moni sukeltaja ottaa sukellukseen mukaan kameran. Silloin voi tallentaa näkemiään asioita, joita muutkin sitten näkevät myöhemmin. Kuvaamisesta tulee usein mieleen kauniit asiat kuten korallit, kalat, kasvit ja muut sinne oikeasti kuuluvat asiat. Mutta valitettavasti vesistöistä löytyy paljon muutakin. Siellä voi tulla kameran eteen kaikenlaista vessanpöntöistä lähtien tai vaikka vanha hylky, jollainen Ahvenanmaalta löydettiin. Mutta niidenkin kuvaamisesta voi olla apua. Kun siellä pohjassa tiedetään olevan jotain sinne kuulumatonta, voidaan se käydä sieltä poistamassa.

Sukeltaessa ei välttämättä ehdi tai pysty näkemään kaikkea mitä siellä tulee vastaan. Kun käyttää kuvaamiseen kameraa, joka pystyy tallentamaan siellä olevia kohteita, voidaan kuvia tai videoita tarkastellessa löytää jotain tärkeää. Se voi liittyä vaikka siihen, että voidaan tarkastella jonkin lajin käyttäytymistä. Tätä voidaan verrata myös droneihin, joilla voidaan ilmasta käsin tallentaa monenlaisia tärkeitä asioita, joka ei onnistuisi ilman niitä ainakaan yhtä helposti.