Erilaisia malleja droneista

Droneista voidaan tunnistaa monenlaisia malleja. Yleensä kuluttajille myytävät mallit ovat X-kirjaimen mallisia ja kilpailuissa käytettävät mallit H-kirjaimen mallisia. Ne voidaan jakaa myös kiinteäsiipisiin ja pyöriväsiipisiin malleihin. Mutta malleja voidaan erotella myös muilla tavoilla. Yksi on sellainen, joka perustuu myös siihen, millainen muoto dronella on. Silloin dronemalleja löytyy neljä kappaletta ja niissä nähdään jakoperusteluja myös näistä muista tavoista.

Nämä neljä mallia ovat multiroottoriset dronet (Multi Rotor Drones), kiinteäsiipiset dronet (Fixed Wing Drones), yksiroottoriset helikopterit (Single Rotor Helicopter) ja kiinteäsiipiset hybridimallit (Fixed Wing Hybrid VTOL). Kaikki mallit eivät sovi samaan tarkoitukseen. Siksi on tärkeää selvittää ensin, millainen malli sopii hyvin siihen tarkoitukseen, johon tämän miehittämättömän lennokin aikoo hankkia.

Dronien hinnoissa on paljon eroja, ja jotkin mallit voivat maksaa jopa useita tuhansia euroja. Jos hinta on liian korkea, voi dronen hankkia vaikkapa ottamalla sen hankintaa varten lainaa. Sitä hetkeä ei välttämättä edes halua tai voi odottaa, että saisi säästettyä tarpeeksi rahaa. Mutta onneksi tarjolla on suuri määrä lainantarjoajia, joiden avulla hankinnan voi tehdä heti. Niistä voi valita sellaisen lainan, joka sopii itselle parhaiten. Ja hankkia voi juuri sellaisen dronen, jonka tarvitsee, vaikka se olisi vähän kalliimpi versio, kunhan lainan takaisinmaksuun pystyy sitoutumaan.

Dronen erilaisia fyysisiä ominaisuuksia

On selvää, että kaikki dronet eivät ole yhtä laadukkaita. Se näkyy tietysti myös hinnoissa. Jos drone on tarkoitus hankkia vaativaan käyttöön, pitää sellaisen olla kestävä. Myös painolla on paljon väliä. Niistä voi tehdä todella kevyitä, kun esimerkiksi niiden runko on tehty hiilikuidusta. Sellaiset sopivat hyvin vaativaan ammattikäyttöön. Ja ne ovat kalliimpia kuin esimerkiksi muovista tehty. Laadukas versio on tietysti sellainen, joka ei mene heti rikki. Mutta myös lentoaikoihin voidaan vaikuttaa ja niiden käsiteltävyyteen.

Monissa droneissa on kamera. Kamera voi vaikuttaa myös suuresti siihen, että kuinka kallis hankinta on kyseessä. Sekin voi olla todella kevyt, jotta se ei tee lennokista kovin paljon painavampaa. Myös kuvanlaaduissa, käytettävyydessä sekä monissa muissa kameroiden ominaisuuksissa voi olla paljon laatueroja. Kamera voi olla jopa lämpökamera. Kun droneja jaetaan mallien mukaisiin osiin, tulee esille myös niiden rakenne-erot. Niistä lisää tässä alempana.

Multiroottoriset dronet

Multiroottori tarkoittaa sitä, että laitteessa on useampi roottori. Roottoreita on kaikissa vähintään kaksi, mutta niitä voi olla jopa kahdeksan kappaletta. Kaksiroottorisia voidaan kutsua nimellä bikopteri. Koska dronet ovat rakenteeltaan aika yksinkertaisia ja niissä on matalat käyttökustannukset, ovat moniroottoriset dronet jo melko yleisiä jopa harrastekäytössä. Droneja kutsutaan usein nelikoptereiksi, jolloin roottoreita on neljä kappaletta. Kaikki dronet eivät ole nelikoptereita, ja jos roottoreita on kolme, voidaan niitä kutsua trikoptereiksi. Kuusiroottorisia voidaan kutsua nimellä heksakopteri. Ja jos roottoreita on kahdeksan, voidaan droneja kutsua oktokoptereiksi.

Mitä enemmän droneissa on roottoreita, sitä enemmän niissä tarvitaan gyroskooppeja, jotka vakauttavat laitteen lentoa. Gyroskooppi on pyörä, joka pyörii nopeasti. Yksinkertaisimmillaan se on hyrrä, joka vedetään narulla vauhtiin. Droneissa se on ripustettu kardaanisen rengassysteemin sisälle. Kun sitä kääntää, se ei käännä pyörää. Sillä tavalla drone saadaan vakautettua.

Kiinteäsiipinen drone

Kun siivet ovat kiinteät, on kyseessä vähän jäykempi dronemalli. Sellaisen nousu ilmaan vaatii kiitoradan tai erillisen kädessä pidettävän osan, josta nousu voidaan tehdä. Tällainen malli voi lentää pitkiäkin matkoja, ilman että sen pitää välillä vain leijailla. Malli sopii hyvin ammattikäyttöön, kun esimerkiksi aikaa pitää olla paljon lentotehtävän suorittamiseen. Sillä saadaan kartoitettua yhdellä kerralla erittäin suuria alueita. Niillä voidaan lentää todella korkealla ja nopeasti. Ne ovat myös kestäviä malleja. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi maa- ja metsätaloudessa, poliisivoimissa ja puolustusvoimissa, kun jotain pitää kuvata tarkkaan, kauan ja korkealta. Niillä voidaan jopa toimittaa paketteja nopeasti perille.

Yksiroottoriset helikopterit

Helikopteri on ilma-alus, jossa on vaakatasossa pyörivä roottori. Myös drone voi olla helikopterin mallinen, joten silloin se on minikokoinen miehittämätön helikopteri. Oli kyse helikopterista tai dronesta, jonka sanotaan olevan yksiroottorinen, on roottoreita oikeasti kaksi kappaletta. Toinen on pääroottori ja toinen on pyrstössä oleva pyrstöroottori. Tällainen drone nousee ilmaan ja laskeutuu maahan vaakasuorassa. Miehitetyt helikopterit ovat todella suosittuja, mutta miehittämättömät versiot ovat vielä aika harvinaisia. Se johtuu osittain varmasti siitä, että muut mallit sopivat paremmin miehittämättömään lennätykseen.

Kiinteäsiipiset hybridimallit

Kiinteäsiipiset hybridimallit ovat malleja, jotka tarvitsevat lento- sekä laskeutumispaikan. Multikoptereilla ei ole tällaista rajoitusta. Näiden mallien yhteydessä käytetään myös lyhennettä VTOL (Vertical TakeOff and Landing). Kun kyseessä on vielä hybridimalli, yhdistyvät näissä ilma-aluksissa sekä multiroottoristen että kiinteiden siipien mukaisten versioiden vahvuudet. Ne eivät tarvitse kiitorataa, vaikka lentoon ei voi lähteä ihan mistä tahansa. Se johtuu siitä, että ne lähtevät lentoon ja laskeutuvat maahan pystysuorassa kuten helikopterit. Niissä olevan siihen avulla niillä voi lentää pitkiä matkoja ja nopeus voi olla todella suuri.

Kaikki mallit eivät sovi samaan tarkoitukseen

Kannattaa selvittää ennen hankintaan, että mikä malli sopii parhaiten omaan tarkoitukseen. Kaikki mallit eivät sovellu samaan tarkoitukseen, joten on tärkeä hankkia juuri oikea malli. Jos sen oikean mallin hinta tuntuu liian korkealta, kannattaa miettiä, että sellaisen hankkisi lainan avulla. Kun tarve on heti, ei hankintaa voi välttämättä edes odottaa. Jos halvempaan malliin olisi varaa, mutta se ei ole ihan soveltuva malli, ei sellaista kannata hankkia. Parempi vaihtoehto on ottaa lainaa, ja hankkia juuri se malli, jonka tarvitsee. Silloin hankinta ei ainakaan mene hukkaan, ja lainakin on ehkä jo pian maksettu takaisin.